Menu

Förstärkare och PA

Kustom_guitar_amplifier_model_K200B-4Utrustning som det ofta kan uppstå problem med innefattar gitarrförstärkare, mixer, och PA.

När det gäller gitarrförstärkare och basförstärkare finns det både modeller som har separat topp och högtalardel, eller förstärkare med båda delarna innefattade. I toppen finns in- och utgångar och reglage för volym, och ofta flera olika parametrar som distorsion, balans mellan bas och diskant och ofta någon enklare effekt som till exempel ett reverb. Det finns också möjlighet att koppla in en elgitarr eller akustisk gitarr med inbyggd mikrofon direkt i mixern, typiskt via en line-box eller från pedalen som gitarren är inkopplad i.

En fördel med en separat topp och högtalardel är givetvis att du kan byta ut en enskild del om den andra skulle gå sönder, och vid reparation blir det också lättare. Ofta är gitarrförstärkarna såpass stora att det är bättre att dela upp dem i topp och högtalare för att kunna frakta runt lättare. Spelar du mindre gig, eller åker till ställen där det finns annan ljudutrustning redan, är det bättre att ha en kombinerad förstärkare som du sedan “linear”, kopplar in direkt i mixern, eller mickar upp.

Ett liknande beslut som för gitarrförstärkaren behöver tas när det gäller PA. Du kan ha en mixer med integrerat slutsteg där förstärkningen sker i samma låda, ha slutsteget separat och passiva högtalare, eller högtalare som är aktiva, vilket betyder att förstärkningen är inbyggd och du inte behöver slutsteg. Fördelen med integrerad förstärkning är ofta att du slipper en extra enhet att hålla reda på. Du slipper att koppla mellan sladdar och du kan få ett smidigare och även ofta billigare system att bära på. Fördelen med separata enheter är att du kan kombinera samma mixer med olika högtalare för olika evenemang och använda kraftfulla högtalare. Det blir också lättare att byta ut eller reparera enskilda enheter.