Menu

Gitarrinstrument

acoustic-guitar-336479_1280Ett vanligt problem med gitarrer är att gitarren är svår att stämma, vilket kan bero på att stämskruvar inte fungerar som de ska, eller på skicket på strängarna. I vissa fall också att stall inte är korrekt inställda, och förstås att stämapparaten inte är tillräckligt bra. Nu finns det stämapparater som fungerar baserat på vibrationer i instrumentet istället för vibrationerna från luften som går från instrumentet. På detta sätt kan det gå att få en säkrare mätning.

Ett annat problem är dålig intonation inbördes i instrumentet. Då kan man behöva justera banden och kanske slipa ner eller byta ut dessa. Justering av stränghöjd kan också ge bättre intonation och hur hårt och på vilket sätt du trycker fingret mot strängen påverkar också. Använder du barré-klämma eller capodaster, eller capo som det också kallas, kan det bli särskilt tydligt att band högre upp på gitarren är dåligt intonerade. I många fall är det mer lönt att sikta på en ny gitarr istället för att försöka justera intonation, men om det gäller en klenod som man uppskattar mycket är det alltid värt det.

På elgitarrer finns förutom dessa aspekter mikrofoner som tar upp vibrationerna av strängarna och den teknik som justerar volym och transporterar ljudet till kabeluttaget. Reparationer av dessa system eller byten av mikrofoner är en vanlig service för elgitarrer.

På helakustiska eller halvakustiska gitarrer kan det installeras, behöva repareras eller behövas byta ut en integrerad mikrofon. På marknaden finns många typer av mikrofoner som lämpar sig för olika typer av genrer och har olika funktioner. En del gitarrister väljer att ha en extern mikrofon, vilket kan ge en mer autentisk klang, men är mer känslig för rundgång, vilket blir ett problem för band med högre ljudvolym, inte minst för band som spelar på mindre ställen med sämre förhållanden för medhörning.