Menu

Klaviaturer

synthesizer-908298_1280

När det gäller klaviaturer finns många olika typer av lösningar som var och en har sitt syfte och sin poäng.

När det gäller elpiano finns det ett antal olika typer:

Ett digitalpiano är ett piano som du har i hemmet och som typiskt sett har inbyggda högtalare, vilket gör att du hör vad du spelar utan hörlurar. Oftast har du också en ställning som gör pianot till en fin möbel. Ett digitalpiano har normalt sett inte jättemånga ljud, men detta har också förändrats på senare år. Dessa pianon kan ha inspelningsfunktion, metronom och andra funktioner som är bra för hemmaspel.

Ett stagepiano är ett digitalpiano som inte har inbyggda högtalare och är anpassat för scenbruk. Det finns ofta något fler ljud och “set-ups”, d.v.s. snabbtangenter för att komma åt en speciell inställning som du har sparat. Stagepianot är ofta något mer avancerat än digitalpianot tekniskt sett, men det finns ett stort överlapp.

Några klassiska elpianon är Wurlitzer och Rhodes. Dessa typer av pianon har ett unikt sound som är mycket populärt inom vissa stilar som funk, jazz och rock. Ofta finns dessa ljud bland ljuden på ett vanligt digitalpiano eller stagepiano, men det bästa och mest autentiska ljudet får du från en äkta vara. Det finns också fler ljud och möjlighet att förändra ljudet på en riktig maskin på ett autentiskt sätt. Det finns i och för sig ofta möjlighet att justera ljudet även på ett elpiano eller en synt, och även på keyboards nuförtiden, men tillgängligheten till dessa funktioner är oftast sämre än på en riktig produkt. En nackdel är att instrumenten ofta är tunga och otympliga.

Det finns också hybridvarianter med ett vanligt akustiskt piano som du kan stänga av mekaniken på så att det blir ett elektroniskt piano.

Reparationer av klaviaturer är inte lika frekvent som reparationer av gitarrer, och när det blir problem behövs det ofta skickas till tillverkaren för elektroniska fel, som tangenter eller tangentrader som behöver bytas ut. En felsökning kan alltid göras på musikverkstaden för att se vad som behövs åtgärdas.