Menu

Keyboard och elorgel

WersiEtt keyboard är ett piano som har många olika sorters ljud och en rytmsektion där du kan välja rytmer i många stilar. Du kan också ofta sätta igång ett komp med flera instrument inbyggda som du sedan styr via klaviaturen. Genom att trycka ner en, två, eller flera tangenter spelas motsvarande ackord i ackompanjemanget. Keyboards har traditionellt haft ljud som inte har låtit autentiska, och detsamma har gällt rytmerna och de automatiska ackompanjemang som har funnits i keyboarden. Nu är läget annorlunda och ljuden kan låta bättre än på ett elpiano. Ett keyboard kan ha mängder av funktioner, som att se vilket ackord du spelar, inspelningsfunktioner med flera spår och lysande tangenter så att du kan lära dig att spela utan noter. En keyboard gör att du blir ditt eget “one-man-band” och kan utföra spelningar till dans helt på egen hand.

En specialvariant av keyboard är elorgeln. En hel del elorglar har pedaler som gör att du kan spela bastoner med fötterna, och på detta sätt antingen spela kyrkomusik på orgeln eller att bli ditt eget enmansband. Elorgeln kan vara mer eller mindre mekanisk. Traditionellt har de varit stora och tunga och svåra att åka runt med, men moderna varianter kan vara till och med digitala, vilket också gör att det kan diskuteras om de är elorglar eller bara syntar eller keyboards. Det mest kända märket är nog Hammond, med modellen B-3 som den troligen mest populära modellen. Artister som Klaus Wunderlich, James Last, Cherry Wainer och Ethel Smith har uppträtt som soloartister med endast elorgel, eller som solister i band. Ethel Smith var stor redan på 50-talet.

Många är utrustade med en svällpedal som på en riktig kyrkorgel. På moderna varianter har du ofta en “expression pedal” som du kopplar in i pianot, som fyller samma funktion och ser ut på samma sätt.