Menu

Mikrofoner

microphone-367581_1280Kondensatormikrofonen och den dynamiska mikrofonen är de två huvudtyperna av mikrofoner, men en skillnad som är mindre och mindre relevant för dig som konsument i det stora utbud och med de många varianter av mikrofoner som finns på marknaden.

Den klassiska dynamiska mikrofonen är sångmikrofonen, som ofta har ett kupolformat skyddsmembran med puffskydd som gör att ljud från luftstötar avvärjs till en viss grad. Mikrofonen är typiskt mycket känslig för avstånd och riktning och du ska hålla mikrofonen på ett speciellt sätt och på ett nära avstånd till munnen för att ljudet ska bli så bra som möjligt. Vissa frekvenser är särskilt känsliga för avstånd och det blir alltså helt olika klang till exempel 5 cm respektive 30 cm ifrån. Det som är praktiskt med en dynamisk mikrofon är att den är närupptagande och inte lika känslig för rundgång. Dynamiska mikrofoner används också i regel till uppmickning av trummor.

Den klassiska kondensatormikrofonen är en mikrofon för studioinspelning. Denna mikrofon sätts normalt på ett något längre avstånd från ljudkällan och tar upp ljud från ett större område omkring ljudkällan. Detta ger ofta en mer naturlig återgivning av ett akustiskt instrument, men blir samtidigt mer känsligt för rundgång. Fioler, blåsinstrument, stränginstrument utan inbyggd mikrofon och överhängsmikrofoner till exempelvis trummor är exempel på instrument som ofta mickas upp med kondensatormikrofon.

Denna typ av mikrofon kräver ofta fantommatning, vilket betyder att mixern eller annan apparat som mikrofonen är inkopplad i skickar in ström i mikrofonen för att förstärka signalen, så att du inte behöver ha batterier i mikrofonen.

Nu finns det dock populära modeller av sångmikrofoner som är av typen kondensatormikrofon, som ser ut mer eller mindre som en klassisk sångmikrofon som till exempel Shure SM58, men har en kondensatormikrofon inuti och en avancerad teknik som kräver fantommatning.

När det gäller i vilket utformande mikrofonen är finns det sedan hundratals olika varianter.